Friday, January 18, 2013

Malaysian Goonerhood Terrace Alliance (MGTA firm)


Malaysian Goonerhood Terrace Alliance (MGTA firm)MGTA bukanlah satu group yang baru ditubuhkan..ia bukanlah seperti group AMS, AMG, Apa Plut, KPTA dan juga bukan satu group underground..yang dibuat senyap2.. tapi MGTA ni adalah satu gerakan berkumpulan yang bersatu dari semua group2 Arsenal yang ada di Malaysia ni yang membawa satu cara sokongan yang lebih positif, meriah, dan bersemangat di setiap tempat/port2 arsenal ketika game arsenal ditayangkan..secara tidak langsung membawa satu kelainan dalam menonton perlawan arsenal di kaca tv..jika sebelum ini anda hanya memaki hamun  dan terjerit2 menyokong kesorangan sahaja bila tengok game, di pihak MGTA, gerakan ni cuba membawa satu cara yang lebih positif iaitu chanting (bersorak/bernyayi nama player, pasukan dan apa sahaja) untuk mmeriahkan suasana dan memberi semangat kepada sesama goonerhood ketika menonton perlawana ni..*MGTA ditubuhkan pada awal bulan Oktober 2012 oleh sebilangan fans arsenal di shah alam di suatu 'pub di seksyen7 dan topboys pertama yang mencetuskan idea ni adalah shafiq. Ia dirancang untuk match antara arsenal dan spurs pada 17 nov yang diadakan di cinema the Curve oleh Arsenal Malaysia..

aksi sebelum mental di curve

sebelum tercetusnya MGTA, sebilangan fans Arsenal terutama di Shah Alam yang datang ke Iskandarates (port utk fans arsenal di shah alam) dan melihat game arsenal akan selalu berada di tepi  kawasan Iskandarates yang dipanggil 'Terrace' dan bersama-sama berdiri untuk bersorak/chanting..lama kelamaan jumlah 'topboys' ini bertambah dan akhirnya membentuk satu ikatan goonerhood yang kuat..dan nama MGTA terhasil adalah untuk m'komersialkan dan memberi satu nama khusus utk gerakan yang bermula di iskandarates ni..


antara aksi yang dirakam di iskandarates

ramai cakap-cakap samada dari fans luar atau fans arsenal sendiri yang mengelarkan MGTA ni cuma meniru menjadi Hooligan.bagi aku iya..memang MGTA ni memang meniru hooligan..tapi adakah semuanya ditiru? tidak.. yang mana yang baik kami ambil, yang terang teruk dan salah kami abaikan.. yang baik contoh chanting bagi sokongan, sikap goonerhood antara topboys. buat aktiviti sama2 dan lain lain. Ada juga yang kata chanting kami sia2 bukan dengar pon player sana..memang dorang xdengar..ini semua adalah  sebenarnya untuk memeriahkan, menghidupkan suasana dan menaikkan kembali semangat kamu sendiri. kalo Arsenal kalah xde lar jadi terlalu frust sampai jadikan group2 arsenal di FB sebagai mangsa luahan kamu.. luahan frust dan kecewa kamu bersama kami dengan bersorak tidak kira kalah atau menang.. 

Goonerhood..COYG!

setiap yang baru pasti ada yang cemburui, begitu juga MGTA , pada mulanya gerakan MGTA ni kurang disenangi oleh sesama fans sendiri.. bagi aku mereka masih xtau dan xfaham apa yang berlaku..mujurlah sokongan dari group2 arsenal  seperti AMS, AMG dan Apa Plut dan yang lain telah membuatkan MGTA bertahan sampai sekarang ni.. seperti aku cakap tadi.. semangat goonerhood itu penting..Alhamdulillah MGTA sekarang mula berkembang dan mula diterima oleh semua fans yang ada..harapan semoga disetiap tempat port arsenal akan ada MGTA yang akan memeriahkan suasana ketika myaksikan game arsenal.

MGTA di 'Pub' Bintang

MGTA sewaktu pengambaran vid klip di Tunnel KTM

MGTA sewaktu tamat event di Curve bersama Arsenal Malaysia

penyerahan baju MGTA kepada Fahrin Ahmad  (Duta MGTA) oleh pengasas  MGTA


MGTA live di KakiBOla TV3
MGTA sewaktu event the curve

p/s: sory ayat skema...ak baca pon jadi nerd... 

No comments:

sila tinggal link blog anda untuk akuz lawati kelak

kosakataklik